Heineken zet Volvo FM Electric in voor transport in Nederland

Delen

Voor het vervoer van tankbier tussen de Heineken brouwerij in Den Bosch en stadions, events en binnensteden zoals Amsterdam, gaat Heineken dit jaar een Volvo FM Electric inzetten. Het is voor de bierbrouwer de eerste elektrische truck voor zwaardere inzet over langere afstand in Nederland. De officiële order zal naar verwachting dit voorjaar worden getekend waarna de truck in het najaar kan worden geleverd. “We doen onze groene huiskleur nu nog meer eer aan.”

Het is voor de bierbrouwer de eerste elektrische truck voor zwaardere inzet over langere afstand in Nederland. In juli vorig jaar nam Heineken al de eerste twee van zes kleinere elektrische tankbiertrucks voor de Amsterdamse binnenstad in gebruik. Heineken heeft volgens Carl van der Wielen, manager tankbier Heineken Nederland een sterke groene ambitie en wordt er gekeken naar de hele keten. “Dat gaat uiteraard ook over schoon transport”, aldus Van der Wielen. “Ik ben blij dat we nu tankbier, het grootste gewicht aan bier dat we transporteren over de weg, nu ook duurzaam kunnen vervoeren.”

Geladen met stroom uit zonnepanelen

De Volvo FM Electric zal worden ingezet voor het vervoer van tweehonderd hectoliter tankbier tussen de brouwerij van Heineken in Den Bosch en binnensteden zoals Amsterdam. Het vervoer wordt verzorgd door logistiek dienstverlener en partner van Heineken, Abrex Logistics uit Udenhout. De truck wordt zoveel als mogelijk geladen met groene stroom die via de zonnepanelen op de brouwerij in Den Bosch wordt opgewekt.

Groene huiskleur

“Dat we nu een eerste stap zetten in de verduurzaming van het nationale transport is een mooie mijlpaal en een opmaat naar meer schone kilometers”, vertelt Van der Wielen. “We doen onze groene huiskleur nu nog meer eer aan dan we al deden door het Heineken bier voor de Nederlandse markt honderd procent groen te brouwen.” Met de inzet van de elektrische tankbiertrucks verminderd Heineken de CO2-uitstoot op het volledige transport vanaf de brouwerij in Den Bosch, met ruim veertig procent. “Nu we ook op de langere afstand een elektrische truck gaan inzetten, is dat een mooie stap naar de toekomst”, verklaart Van der Wielen.

Intentie tot koop

De intentieverklaring voor de Volvo FM Electric werd onlangs getekend door Heineken en Abrex Logistics. De officiële order zal naar verwachting dit voorjaar worden getekend waarna de truck in het najaar kan worden geleverd door Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center.

Brew a Better World

Heineken is voornemens om komende jaren het hele wagenpark schoner en geluidsarmer te maken. De stap om nu ook het tankbier met elektrisch transport te gaan leveren, is onderdeel van Heinekens Brew a Better World aanpak waarin groei en duurzaamheid hand in hand gaan. Eerder maakte Heineken bekend cafés in Utrecht lichter, stiller en schoner te gaan bevoorraden. Het bier dat in Zoeterwoude wordt gebrouwen voor de export gaat inmiddels per elektrisch containerschip naar de Rotterdamse haven

Stap voor stap

Stap voor stap vergroend Heineken. Het doel is om in 2027 de hele brouwerij CO2 neutraal te hebben en in 2040 de hele keten. Naast groen brouwen en vervoeren zet Heineken ook in op recycling van verpakking- en promotiemateriaal en het hergebruik van materialen na sluiting of verbouwing van een horecazaak. Binnen tien jaar wil de brouwer de materiaalkringlopen hebben gesloten.