Gemeente Amsterdam start binnenkort een proef met een klushub
Wat is een klushub?
Een klushub is een overstapplek in de stad die speciaal ontworpen is voor servicelogistieke bedrijven. Denk aan monteurs, elektriciens, schilders en loodgieters. In een klushub kunt u uw bestelbus parkeren. Vervolgens stapt u over op een (al opgeladen) elektrisch deelvoertuig van uw keuze. Hiermee ontwijkt u als klusser obstakels als files en opstoppingen, gebrek aan parkeerplaatsen en hoge parkeerkosten. En met een elektrisch voertuig is ook de uitstootvrije zone geen obstakel.
In het begin staan er 3 verschillende lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV); een bakfiets, een scooter en een brommobiel (Biró). Het assortiment breiden we in de loop van 2025 uit met LEVV's met een grotere cargo capaciteit.
In zo’n deelvoertuig kunt u uw gereedschap en materialen gemakkelijk meenemen. Vanuit de hub rijdt u ermee naar uw klant. Als u kiest voor een elektrische vrachtfiets of scooter, mag u deze (op de stoep) parkeren. Alleen de Biró moet in een parkeervak, maar daarbij is een stadsbrede parkeervergunning geregeld. Een extra voordeel is dat u met deze voertuigen vanaf januari 2025 de Zero-Emissie Zone in kan rijden als u zelf geen elektrisch voertuig bezit.
Hoe werkt het?
Mobian opent een klushub in de Piet Heingarage. Als u wilt deelnemen, kunt u zich aanmelden bij Mobian en de app downloaden om gebruik te maken van de klushub. De app wordt begin 2025 beschikbaar gesteld. In de app reserveert u een parkeerplek voor uw bestelbus en kiest u een deelvoertuig. Er zijn verschillende abonnementen, bijvoorbeeld voor twee vaste dagen in de week of geheel flexibel in te vullen. Periodiek ontvangt u een overzichtelijke factuur van het gebruik.
Waar is de klushub?
De eerste klushub start naar verwachting begin 2025 en is gevestigd in de Piet Heingarage aan de Piet Heinkade 59. Deze locatie bevindt zich aan de rand van de Zero-Emissie Zone en is gemakkelijk bereikbaar vanaf de Ring A10. De garage biedt 24/7 beveiliging, zodat uw bestelbus veilig geparkeerd staat.
Doel van het proefproject
Elke dag rijden ongeveer 12.000 bestelbusjes via de Ring A10 de stad in. Hiervan is circa 15% afkomstig van servicelogistieke bedrijven. De klushub draagt bij aan de kennisontwikkeling of kan bijdragen aan het verminderen van verkeersdrukte en parkeerproblemen en luchtvervuiling in de stad. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is voor dataverzameling en analyse aangesloten.
Voordelen
Om ondernemers tegemoet te komen in de transitie naar uitstootvrije mobiliteit is het mogelijk om een subsidie aan te vragen bij de gemeente Amsterdam. Deze subsidie geldt voor de huur van de deelvoertuigen van de klushub.
Interesse of Vragen?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf en de financiële voordelen van de klushubs? Neem dan contact op via klushub@amsterdam.nl. Wij staan klaar om u te helpen.
Onderzoek en Europees initiatief
Het proefproject in Amsterdam is onderdeel van het bredere Europees project (Interreg North Sea Region MoLo Hubs-project) dat ook in steden als Hamburg, Mechelen, Aalborg en Borås wordt uitgevoerd. Dit Europese initiatief stimuleert samenwerking en kennisuitwisseling tussen steden en onderzoeksinstellingen, zoals de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen, met als doel de beste oplossingen voor servicelogistiek in stedelijke gebieden te ontwikkelen.
Stap 1.
Klusser reserveert vooraf via app het deelvoertuig.
Stap 2.
Klusser rijdt hub in en kan daar eigen voertuig parkeren.
Stap 3.
Klusser haalt gereedschap en kleine voorraad artikelen uit bus of opslag hub.
Stap 4.
Klusser kiest een van de deelvoertuigen (e-bike, bakfiets, e-cargobike, elektrische citycar) en gaat op weg naar klanten.
Stap 5.
Klusser gaat weer terug naar de hub en rijdt in eigen auto of bus weer naar huis.