Toekomstgericht ondernemen: bereid je voor op uitstootvrij rijden in Amsterdam

Delen


Heb je de billboards in de stad al gezien? De gemeente attendeert ondernemers dat ze vanaf 1 januari 2025 bestel- en vrachtauto’s die op benzine, diesel of gas rijden, inclusief hybride voertuigen, niet meer binnen de Ring A10 mogen komen. Er zijn echter overgangsregelingen voor bestaande bedrijfsauto’s die landelijk zijn vastgesteld. Als ondernemer kun je snel en eenvoudig de kentekencheck doen op www.amsterdam.nl/kentekencheck om te zien welke regeling van toepassing is op jouw voertuig. Zo kun je op de hoogte blijven van de geldende regels en weten waar je aan toe bent. De gemeente heeft adviseurs beschikbaar gesteld voor ondernemers die graag advies willen over de overstap naar uitstootvrij vervoer. Deze experts staan klaar om je vragen te beantwoorden en te helpen bij de transitie. Kijk hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Uitingen van de campagne 'Ondernemers rijden uitstootvrij'

De billboards zijn onderdeel van de campagne ‘Ondernemers rijden uitstootvrij’. Ondernemers worden via verschillende kanalen online en in de stad geïnformeerd over de nieuwe regelingen en welke maatregelen er gelden voor hun wagenpark. Amsterdam werkt in verschillende fases aan een stad waar verkeer rijdt zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

De maatregelen staan hieronder op een rij:
• Vanaf 2025 starten ondernemers met uitstootvrij rijden binnen de ring A10 van Amsterdam.
• Zakelijk bestel- en vrachtauto’s, welke niet emissievrij zijn, die vanaf 1 januari 2025 nieuw op kenteken worden gezet, mogen vanaf die datum niet meer in de uitstootvrije zone rijden.
• Bestelauto’s met een emissie- of euroklasse 4 en lager mogen dan niet meer in de uitstootvrije zone komen. Dit geldt ook voor hybride auto’s met die klasse.
• Bestelauto’s met emissie- of euroklasse 5 mogen vanaf 1 januari 2027 de uitstootvrije zone niet meer in.
• Vanaf 1 januari 2028 mogen er helemaal geen zakelijke bestelauto’s meer de uitstootvrije zone in.
• Deze regels gelden ook voor hybride varianten van bestelwagens. Meer informatie over deze maatregelen, mogelijke subsidies en overgangsmaatregelen zijn te vinden op amsterdam.nl/kentekencheck.
• Voor vrachtwagens geldt dat bestaande euro 6 bakwagens, welke op 1 januari 2025 maximaal vijf jaar oud zijn, tot en met 31 december 2029 in de uitstootvrije zone mogen rijden.
• Bestaande euro 6 trekkers welke op 1 januari 2025 maximaal acht jaar oud zijn mogen tot en met 31 december 2029 in de uitstootvrije zone rijden.

Ondernemers aan het woord over de overstap naar uitstootvrij

3 Video's