Tijdens broedseizoen werkt ondernemer Van Gelder uitstootvrij en geruislozer met elektrische werktuigen

Delen

In de zomer van 2022 was op een spandoek in het Noorderpark: ‘100 % emissievrij op locatie’ te lezen. Trots blikt Remco Kok, bedrijfsleider bij aannemingsmaatschappij Van Gelder, terug op een uniek project in het groene hart van stadsdeel Noord in Amsterdam. 

Werkzaamheden uitgevoerd door Van Gelder in Noorderpark

Van een probleem een uitdaging maken. Dat kan Remco Kok. De opdracht voor het Noorderpark is een goed voorbeeld. “Tussen het allereerste voorlopig ontwerp van het park en de start van ons werk daar zaten heel wat jaren tussen. Toen we eindelijk konden beginnen, viel dat tegelijk met het broedseizoen.” Van Gelder ging met een rekenkundig goed onderbouwde oplossing naar de gemeente: een volledig uitstootvrije uitvoering. Met elektrische machines, zonder uitstoot van koolstofdioxide (CO2) én geluidsarm.” De gemeente ging akkoord.

Knarsende rupsbanden

Dat betekende wel werk aan de winkel voor Van Gelder. “Uitstootvrij werken betekent in deze pioniersfase nog wel wat extra stappen zetten. Je moet een laadplan hebben. Een overzicht van de benodigde machines zodat je weet welke laadcapaciteit en stroomvoorzieningen nodig zijn.” Zeker midden in een park was dat een uitdaging. Gelukkig was het een mooie lente en kon de stroom ter plaatse worden opgewekt door twee enorme zonnepanelen, in totaal 120 vierkante meter groot. Genoeg voor de werktuigen (minishovels, trailers, mini- en midikraan en zwenklader) waarmee de asfaltpaden en de fietspaden langs het Noordhollandsch Kanaal konden worden vervangen. Terwijl de futen, ooievaars, ijsvogels en goudvinkjes ongestoord zich op het broeden stortten. Kok: “Van de autoweg naast het park kwam meer geluid dan van de knarsende banden van onze wagens.”

Remco Kok, bedrijfsleider bij aannemingsmaatschappij Van Gelder, bij de zonnepanelen in Noorderpark waar de werktuigen opgeladen worden

Koffie in de bouwkeet

Ook bij andere opdrachten deed Van Gelder al ervaring op met uitstootvrij werken. Groen in alles wat we doen, is dan ook een van de bedrijfsmotto’s. Kok: “Duurzaam werken is voor Van Gelder, dat in 1916 is opgericht, niet de eerste transitie die we meemaken. Als bedrijf ga je erin mee om je toekomst te bestendigen. In het geval van de klimaattransitie ook die van de planeet.” Dat dat wel eens hobbels, door Kok steevast uitdagingen genoemd, met zich meebrengt is onvermijdelijk. En leerzaam. “We weten inmiddels dat je voor een werkdag twee accu’s nodig hebt. En ja, eentje kan wel eens kuren hebben, dus is er ook een reserveaccu. Eind van de dag laad je alles op, dat zijn we inmiddels wel gewend. De koffie vul je ook aan in de bouwkeet als die bijna op is en vroeger moest je benzine tanken. Het is gewoon je  mindset.” Enige nadeel op dit moment is de vervangbaarheid. Het machinepark van Van Gelder is nog niet geheel elektrisch en een kapot exemplaar vervang je niet zomaar, terwijl het werk wel door moet. Kok: “Met de jaren zal dat steeds minder een mogelijk probleem zijn.”

Opladen werktuig in Noorderpark

Andere mindset

Door samenwerking ziet Van Gelder de toekomst rooskleurig in op het gebied van duurzaam werken. “We zijn in de bouwwereld gewend dat je als bedrijf je eigen spullen inkoopt. Dat moet anders. En dat gebeurt ook al wel in de praktijk. In Osdorp werken we bijvoorbeeld samen met Compeer Infra aan een project. Tezamen hebben we alle uitstootvrije werkvoertuigen die er nodig zijn in huis. Je hoeft als aannemer niet meer het hele arsenaal te kopen als je samenwerkt of uitleent. Stel dat ik mijn asfaltset in juni twee weken over heb, dan kan ik het in die periode toch aan een ander bedrijf verhuren.” In het Westelijk Havengebied liet Van Gelder in begin 2022 al een eigen snellaadstation aanleggen, waar collega’s van andere bouwbedrijven ook “een shot stroom” kunnen halen. Kok: “Voor ons is het duidelijk waar het bij duurzaam werken om draait: samenwerking, efficiënt werken en een andere mindset aannemen.”

Meer informatie voor ondernemers over een uitstootvrij wagenpark, uitstootvrije zones, regelgeving en advies is te vinden op www.amsterdam.nl/uitstootvrijwagenpark.