Een kleine maar vooral duurzame en sociale onderneming. Een voorloper ook. Dat is Rederij Kees, een hub die dit jaar 10 jaar bestaat. Aanleiding voor de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst om een bezoek te brengen aan dit bedrijf waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten zien dat sociaal en duurzaam ondernemen ook tot een commercieel succes kan leiden. “We groeien in stapjes”, aldus manager Edwin van Oostende.
Afbeelding: v.l.n.r Wethouder Melanie van der Horst, Edwin van Oostende, Matthijs Vooijs
“Ja, we zijn inderdaad een voorloper”, zegt Van Oostende. “Tien jaar geleden zijn we al begonnen met goederen vanaf een hub gebundeld de stad in te brengen. Onze klanten hebben geen omkijken naar het leveringsproces. Ze kunnen met een druk op de knop alles bestellen. Wij zorgen dat het in efficiënte porties de stad ingaat, veelal met een klein elektrisch voertuig. Onze klanten zitten meest op plekken waar het superdruk is. Met onze kleine elektrische autootjes en vrachtfietsen kunnen we overal praktisch voor de deur staan.”
Zet in de rug
Al tien jaar lang is Rederij Kees een bedrijf met een sociaal hart. Van Oostende: “Onze commerciële doelstelling gaat samen met een maatschappelijke opdracht. We draaien vooral op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 17 van de 20 mensen hebben een beperking of zijn op de een of andere manier uit het arbeidsproces geraakt. We bieden hun een kans en geven ze een zet in de rug. We kijken naar wat mensen wel kunnen, niet naar wat ze niet kunnen.” En dat blijkt succesvol, minimaal de helft van alle mensen stroomt door naar een vaste baan binnen of buiten Rederij Kees.
Mensen vertrouwen geven en ze laten groeien is het motto van deze sociale en duurzame hub. Medewerkers kunnen trainingen en opleidingen volgen. Bijvoorbeeld om hun heftruckcertificaat te halen. Of om opgeleid te worden tot facilitair of logistiek medewerker. Hierdoor kunnen ze het bedrijf goed runnen. Van Oostende: “Ik zeg altijd, ‘jullie moeten erin werken.’ Daardoor laat je zien dat het hun magazijn is. Dat motiveert.”
‘Rijderij’
“Rederij Kees is inmiddels eigenlijk Rijderij Kees geworden”, grapt de goedgeluimde hubmanager. “Het is 10 jaar geleden wel begonnen met een elektrische schuit en een klein vrachtwagenautootje. We bevoorraadden brouwerij de Prael aan de Oudezijds Voorburgwal met hop en mout vanaf het Foodcenter. Een fijne locatie aan het water maar we moesten daar weg. We doen geen transport over water meer. We zitten niet meer direct aan het water.”
We kregen steeds meer klanten dus het was fijn dat we hier in Westpoort een grotere hal kregen en ook dichterbij de snelweg. Er komen hier iedere dag gemiddeld zo’n 15 tot 20 leveranciers, kleine en grote zendingen. En we zitten aan de goede kant van Westpoort, we zijn binnen vijf minuten in de stad. We hebben een mooi klantenbestand. Geen supergrote bedrijven maar klanten die bij ons passen en die ons sociale en duurzame kant omarmen. We groeien beheerst. Dat past ook bij ons bedrijf. Ik wil de jongens niet over de kling jagen. “
Gezond
Rederij Kees is een gezond bedrijf. Dat is mede te danken aan Koninklijke Saan die vier jaar geleden in het bedrijf stapte en voor 50% eigenaar is geworden. En natuurlijk dankzij de klanten die er niet vanuit gaan dat een sociaal bedrijf ook goedkoper is. “Die perceptie hebben we gelijk omgedraaid en dat valt bij onze klanten in goede aarde”, zegt Matthijs Vooijs, operationeel directeur van Koninklijke Saan en ook wekelijks actief in Rederij Kees. “Maar ook de ondersteuning door De Regenboog (organisatie van maatschappelijk werk) die zorgt voor de wekelijkse extra begeleiding van de medewerkers is belangrijk”.
Het bedrijf is sinds 2022 BRC-gecertificeerd. Dat houdt in dat Rederij Kees kennis heeft van voedselveiligheid en dat de producten tijdens het hele leveringsproces in de juiste conditie worden gehouden. “Ja, ik ben er best trots op dat we dit met onze medewerkers voor onze klanten hebben opgebouwd”, zegt Edwin van Oostende.
Rederij Kees is aanwezig bij het Zero Emissie Evenement Regio Amsterdam, 25 november in de Kromhouthal in Amsterdam. Meld je aan via www.zera-aanmelden.nl.