Applaus voor uitstootvrije stadslogistiek

Delen

Op vrijdag 23 september ontvingen IKEA en Versvishandel Jan van As een eervolle vermelding van gemeente Amsterdam vanwege hun inzet voor uitstootvrije stadslogistiek in Amsterdam. Wethouder Melanie van der Horst: “Veel ondernemingen zetten innovatieve stappen naar uitstootvrij vervoer. Die oplossingen inspireren ook andere ondernemers in verduurzaming van hun bedrijfsvoering.” 

IKEA kondigde als één van de eerste bedrijven met een groot wagenpark aan dat ze alleen nog uitstootvrij gingen bezorgen in Amsterdam. Versvishandel Jan van As elektrificeerde niet alleen hun wagenpark. Zij zetten eveneens nieuwe oplossingen, zoals gekoelde elektrische vrachtfietsen waarmee ze hun afnemers in de stad bevoorraden.

Vanaf nu gaat de gemeente jaarlijks een prijs uitreiken aan de ondernemer die op inspirerende wijze bijdraagt aan een toekomst met uitstootvrije stadslogistiek. De ambitie van de gemeente is een uitstootvrije stadslogistiek binnen de ring A10 vanaf 2025. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit in Amsterdam, verlaging van CO2-uitstoot en vermindering van verkeerslawaai. Veel ondernemers zijn al goed op weg met de transitie naar vervoer op elektriciteit, waterstof of zonne-energie. Door het belichten van nieuwe technische ontwikkelingen en van mogelijkheden die ondernemers zelf zien en creëren, wil de gemeente aandacht geven aan de kansen in verduurzaming. IKEA en Jan van As hebben aangegeven de komende maanden mee te willen denken over de criteria voor een dergelijke prijs.