Albert Heijn gaat de binnenstad van Amsterdam stil en schoon bevoorraden

Delen

Albert Heijn en zijn vervoerspartners breiden de komende periode het aantal elektrische vrachtwagens en elektrische bezorgauto’s uit. Hierdoor kan in de binnenstad van Amsterdam de bevoorrading van de Albert Heijn winkels en de thuisbezorging van boodschappen volledig uitstootvrij. Voor klanten en omwonenden betekent dit: stiller en schoner vervoer in hun stad. De bevoorrading van de binnenstad zal in de tweede helft van 2023 100% elektrisch zijn. Ook in de binnensteden van Utrecht, Rotterdam en Den Haag zal Albert Heijn uitstootvrij bezorgen en bevoorraden.  

Invoering uitstootvrije zone

Albert Heijn richt zich hierbij vervroegd op de invoering van de uitstootvrije zone die door Amsterdam vanaf 2025 wordt ingevoerd. Met als doel de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Ook zal Albert Heijn per 2024 volledig overstappen op biobrandstoffen voor al het transport. De verbranding van deze brandstof stoot veel minder CO2 uit dan reguliere brandstof.

Constantijn Ninck Blok, directeur Logistiek & Keten bij Albert Heijn: “De vraag naar transport groeit, mede door de populariteit van thuisbezorging. Tegelijkertijd willen we de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk verminderen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om hierin snel grote stappen te zetten. Dat lukt alleen door goede samenwerking en het is dan ook fantastisch dat wij dit nu doen samen met onze vervoerspartners in de vier grote binnensteden. En we zijn nog niet klaar, onze ambitie gaat verder: steeds stiller, schoner en natuurlijk gericht op gemak dus met voldoende beschikbaarheid en altijd op tijd, voor onze klanten.”

Planning

  • Binnenstad Amsterdam (centrumring) 100% elektrisch in de tweede helft 2023
  • Binnenstad Den Haag (centrumring) 100% elektrisch per eind 2022
  • Binnenstad Rotterdam (centrumring) 100% elektrisch in het eerste kwartaal 2023
  • Binnenstad Utrecht (centrum) 100% elektrisch in de tweede helft 2023