De 6-weekse afsluiting van de Weesperstraat

Delen


Van 12 juni tot en met 23 juli is de Weesperstraat overdag afgesloten voor doorgaand auto- en vrachtverkeer. Bestemmingsverkeer kan de Weesperstraat tot de afsluiting bereiken. Voor voetgangers en (vracht)fietsers verandert er niks.

Amsterdam wordt de komende jaren groter en drukker. De openbare ruimte steeds voller. Naar verwachting wonen er in 2030 al meer dan een miljoen inwoners in de stad. Het autoverkeer neemt nog steeds toe en in de oostelijke binnenstad rijden nu al (te) veel auto’s. Over de Weesperstraat passeren overdag ruim 1.500 auto’s per uur. Dit is inclusief vrachtverkeer. Bewoners willen al langere tijd dat de gemeente maatregelen neemt om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Tegelijkertijd moet het gebied goed bereikbaar blijven voor bewoners die afhankelijk zijn van de auto, het ov, nood- en hulpdiensten en voor het bevoorraden van de binnenstad. De afsluiting is een pilot en wordt er onderzocht wat de effecten van de afsluiting zijn. Er wordt gekeken naar het effect op de verkeersstromen, de veiligheid en de leefbaarheid.

Omleidingsroute

De Weesperstraat is vanaf 12 juni voor een periode van zes weken overdag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De straat wordt afgesloten met slagbomen tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht. Deze gaan open tussen 23.00 uur en 6.00 uur. Dan mag er wel verkeer rijden. Om sluipverkeer tegen te gaan, worden er ook op drie omringende straten slagbomen geplaatst. Het gaat om de Anne Frankstraat bij de Latjesbrug, de Hoogte Kadijk en de Kattenburgergracht ter hoogte van het Kattenburgerplein. Deze afsluiting van de Weesperstraat wordt een knip genoemd. Op Amsterdam.nl staan alle afsluitingen en omleidingsroutes uitgebreid omschreven. 

De aanrijroutes vanaf S100 richting centrum oost en naar het stadshart en centrum. Op deze kaart zijn ook de werkzaamheden op de Stadhouderskade weergegeven.

Werkzaamheden Stadhouderskade

In de directe omgeving van de Weesperstraat zijn er ook werkzaamheden op de Stadhouderskade. De Stadhouderskade is afgesloten vanaf de Eerste van der Helststraat tot aan de kruising Stadhouderskade / Oosteinde. Het verkeer wordt de stad in en stad uit omgeleid via borden langs de weg. De werkzaamheden zijn van 2 juni tot 24 juli 2023. Lees meer over de bereikbaarheid en omleidingen op Amsterdam.nl.

Jouw mening telt

De gemeente wil graag de meningen ontvangen over de pilot rondom de Weesperstraat. Ze doen een belevingsonderzoek. Naar de mening van ondernemers en bedrijven wordt ook gevraagd. Voor de start, tijdens en na de pilot krijg je een vragenlijst per mail toegestuurd. De resultaten worden geanalyseerd en aan de Gemeenteraad van Amsterdam voorgelegd. Heb je een mening die je in de vragenlijst niet kwijt kunt, mail dit naar info@logistiek020.nl en dan nemen we contact op.