Duurzaam afval inzamelen in het Wallengebied

Delen

In de ochtend vaart een elektrisch aangedreven schip een grote ruimschuit naar het Oosterdok. Elektrische wagentjes, ook wel de Zoevers genoemd, halen het afval op in de buurt. Ze lossen het restafval in de ruimschuit en bundelen het papier/karton tot balen. Een perscontainer in de schuit perst het restafval samen. De ruimschuit kan per dag ongeveer 40 ton afval vervoeren naar de afvalverwerkers.

Licht en beter

Amsterdam kampt met achterstallig onderhoud aan de kademuren en bruggen. Het dagelijks zware vrachtverkeer over de grachten helpt niet mee voor het behoud ervan. Daarnaast klagen ondernemers en bewoners over de grote vuilniswagens en de hoeveelheden afval op straat. Het nieuwe initiatief zorgt voor afvalinzameling met een menselijke maat. De Zoevers veroorzaken geen verkeersopstoppingen en geen uitstoot van CO2 en fijnstof. Ze zijn vele malen lichter dan de gewone vuilniswagens die ongeveer 30 ton wegen. De nieuwe werkwijze is beter voor de kademuren, bruggen en de bewoners. 

Werken en leren

Het initiatief is gericht op bedrijfsafval. Bedrijven bieden het afval elke dag van de week aan. Het wordt aangeleverd in speciale gele zakken en papier/karton wordt apart aangeleverd. Werknemers van Pantar besturen de Zoevers. Pantar is het grootste sociaal leer- en werkbedrijf in de regio Amsterdam en Diemen. Pantar leidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op voor dit werk en begeleidt hen. Het project richt zich nu nog op het restafval en papier/karton. Binnenkort wordt de dienst uitgebreid met andere reststromen waaronder glas en koffieresten.

Zorgeloos en elektrisch

Zoev staat voor Zorgeloze Oplossing Elektrisch Vervoer. Zoev City vervoert goederen en afval binnen Amsterdam zo min mogelijk over de weg en zo veel mogelijk via het water. 

Meer informatie

Bart Verweijen, Zoev City; tel.: 06 4178 1126, bart.verweijen@zoevcity.nl.