Subsidievoorwaarden voor emissieloze bedrijfsauto’s aantrekkelijker

Delen

Nieuwe aanpassingen maken de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aantrekkelijker voor kleine bedrijven en non-profitinstellingen. Ook sluit de aangepaste regeling beter aan bij de praktijk van leasemaatschappijen. Bovendien is uitstel mogelijk voor de subsidievaststelling.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil met deze aanpassingen stimuleren dat nog meer ondernemers kiezen voor emissieloze bedrijfsauto’s.

Kleine bedrijven en non-profitinstellingen

In 2022 komt er extra steun voor kleine bedrijven en non-profitinstellingen. Bij de koop of financial lease van een of meer nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s geldt voor deze organisaties een hoger subsidiepercentage: 12% in plaats van 10%.

Aangepaste voorwaarde bij operational lease

Ook voor leasemaatschappijen die hun klanten operational lease aanbieden (lease waarbij de bedrijfsauto in eigendom blijft van de leasemaatschappij), wordt de SEBA aantrekkelijker. De bedrijfsauto hoeft hierbij in het kentekenregister niet meer op naam van de leasemaatschappij zelf te staan om toch voor subsidie in aanmerking te komen. Dit kan via het verstrekkingsvoorbehoud in het kentekenregister (RDW). De leasemaatschappij registreert het verstrekkingsvoorbehoud en zet de bedrijfsauto dan op naam van de klant (de lessee). Zo kan de leasemaatschappij nog steeds subsidie krijgen. Dit is mogelijk voor bedrijfsauto’s die vanaf 1 januari 2022 worden geleverd.

Extra uitstel voor de subsidievaststelling

Aanvragers krijgen in 2021 en 2022 uitstel voor de vaststelling van hun subsidie. Dit om hun recht op subsidie bij vertraagde levering van de bedrijfsauto toch te kunnen behouden. Door een mondiaal tekort aan microchips worden veel elektrische bedrijfsauto’s nog altijd later geleverd. Aanvragers liepen eerder het risico achter het net te vissen. De subsidie werd namelijk pas uitbetaald als de auto op hun naam staat én als die tenaamstelling binnen 7 maanden gebeurde. De verlenging met 7 maanden extra helpt om hun recht op subsidie te behouden. Verlenging aanvragen kan bij RVO voor SEBA-subsidieaanvragen die in 2021 en 2022 zijn ingediend.

bron: RVO Nederland