Belevering van bedrijfsverzamelgebouwen kan efficiënter en duurzamer

Delen

Bezorging van goederen kan veel duurzamer en efficiënter. Dat is de conclusie van een onderzoek bij tien bedrijfsverzamelgebouwen in Amsterdam. Voertuigen zijn vaak niet elektrisch en veel unieke leveranciers zorgen voor een groot aantal bewegingen. Door meer en betere samenwerking in de logistieke keten kan de stadslogistiek duurzamer worden. 

Levering bij kantoorpand Capital C

In opdracht van gemeente Amsterdam is onderzocht welke goederenstromen snel kunnen verduurzamen. De zogeheten Poortonderzoeken zijn opgezet door GBC Nederland, Bundel.it en de gemeente met als doel inzicht te krijgen in de logistieke keten vanuit de eindgebruiker. Bij tien gebouwen, waaronder UP Office Building, Olympisch Stadion, Capital C en Amsteldok, is een week ‘aan de poort’ gekeken naar levertijden, volumes, vervoermiddelen en vervoerders/leveranciers.

Een opvallend resultaat van het onderzoek was het aantal van 286 stops gemaakt door 95 unieke leveranciers. Dit betekent dat voor veel leveringen een unieke vervoerder langs de deur komt. Pakketten en catering zorgen voor de meeste beweging. PostNL en DHL maken de meeste stops.

Uit de data blijkt dat het aandeel emissievrije voertuigen minimaal is en dat de meeste leveringen voor 13.00 uur plaatsvinden. Dit is opvallend aangezien de meeste kantoorgebouwen tot het einde van de middag geopend zijn. Bezorging per fiets of licht elektrisch vervoer is in veel gevallen mogelijk, gezien het geringe volume van de afzonderlijke bezorgingen bij de onderzochte panden.

Andere aanbevelingen van GBC Nederland gaan over gezamenlijke inkoop, bundeling via online platformen of logistieke hubs, installatie van pakketkluizen en gesprekken met leveranciers over de bezorgmomenten. Samenwerking tussen huurders, beheerder en eigenaar is hierbij essentieel. Dit zorgt voor inkoopkracht die de logistieke keten kan beïnvloeden. Verduurzaming wordt mogelijk gemaakt door samenwerking in de gehele logistieke keten.

Onlangs presenteerde Green Business Club (GBC) Nederland de resultaten van de Poortonderzoeken in een kennissessie met alle betrokken partijen. Zij reageerden enthousiast op mogelijke vervolgacties. Op deze manier kan verduurzaming van stadslogistiek een stap dichterbij worden gebracht.