Fietsen in plaats van vrachtwagens

Delen

Vijf laad-en losplekken in het centrum van Amsterdam zijn straks onbereikbaar voor vrachtwagens. De gemeente vult die plekken voor de helft met leunhekken voor fietsen: fietsnietjes. 

 

Fietsnietjes plaatsen

Door op de helft van een laad- en losplek fietsnietjes te plaatsen wordt deze onbereikbaar voor grote vrachtwagens. Lichtere voertuigen zoals bestelbusjes kunnen op de plek nog wel goederen laden en lossen. De vijf plekken die gaan veranderen, liggen op de Bloemgracht, Prinsengracht, Singel en Oudezijds Voorburgwal.

 

Voorbeeld van laad- en losplek aan de Singel waar fietsnietjes worden geplaatst.

Regels zwaar verkeer aangescherpt

Vanaf 1 oktober 2021 heeft de gemeente de regels voor zwaar verkeer aangescherpt. Onderdeel hiervan is dat zwaar verkeer niet mag parkeren binnen drie meter van de kaderand. Op deze plek heeft het gewicht nog meer gevolgen voor de verzwakte kades van Amsterdam. Vanwege deze aangescherpte regels zijn nu ook laad- en losplekken aangepast.

 

Andere plekken

De komende maanden bekijkt de gemeente welke andere plekken in het centrum we op deze manier onbereikbaar kunnen maken voor vrachtwagens. 

Meer informatie

  • Lees wat de gemeente doet om de bruggen en kademuren in de stad te beschermen en te vernieuwen: amsterdam.nl/bruggenkademuren
  • Lees hoe de gemeente samen met ondernemers werkt aan het slimmer, schoner, lichter en veiliger goederenvervoer in Amsterdam: www.logistiek020.nl