Food Challenge

Future Food Logistics Challenge

Amsterdam loopt vast: er is teveel verkeer. Food-logistiek veroorzaakt een derde daarvan. Dat kan efficiënter en duurzamer volgens de Vervoerregio AmsterdamBidfood, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Logistiek 020. Met de Future Food Logistics Challenge dagen wij bedrijven uit om slimme innovaties te bedenken voor een leefbare stad.

Hoe vervoer je voedselproducten snel en tegen redelijke kosten door een overvolle stad? Het is een hoofdbreker voor Amsterdamse horecaondernemers. Door de slechte bereikbaarheid van de stad nemen reistijden en bijbehorende kosten toe. Bovendien zorgen al die vervoersbewegingen voor veel uitstoot van fijnstof en CO2. En dat terwijl de Metropoolregio Amsterdam streeft naar nul emissie door stadslogistiek vanaf 2025.

De grote vraag is dan ook: Hoe houden we de stad werkbaar voor ondernemers en leefbaar voor inwoners?

De uitdaging

Met de Future Food Logistics Challenge nodigen wij bedrijven uit tot innovatie en verduurzaming. De meeste grote bedrijven hebben hun logistieke processen wel efficiënt en duurzaam ingericht. Kleinere horecaleveranciers creëren vaak meer vervoersbewegingen met minder lading, bijvoorbeeld omdat ze hoogwaardige of specifieke producten direct aan de klant verkopen en leveren. En niet altijd met duurzame vervoersmiddelen.

Hier liggen de kansen voor verduurzaming en kostenbesparing. Bijvoorbeeld door vervoersbewegingen te combineren. Van het bundelen van bestellingen in één voertuig tot het delen van magazijncapaciteit en data. Dat vraagt echter wel een andere manier van werken: meer kennisuitwisseling en samenwerking tussen ondernemers.

En de winnaar is...

Op 15 november 2022 koos een deskundige jury uit deze projecten de winnaar. De jury bestond uit (v.l.n.r.) Edward Leenders (Hotel L’Europe), Joeri Jongeneel (Gemeente Amsterdam), Paul Bleumink (Buck Consultants), Veronique Meines (Topsector Logistiek) en Walther Ploos van Amstel (voorzitter, HvA). Voor een overzicht van de deelnemende projecten ga je naar ‘Nieuws‘ en klik op de categorie Food Challenge.

De jury beoordeelde de uitgevoerde projecten op de volgende aspecten:

  • Het innovatieve karakter van de oplossing
  • De behaalde besparingen in euro’s en reductie van fijnstof en CO2-uitstoot
  • De schaalbaarheid van de oplossing, bijvoorbeeld naar grotere aantallen of andere steden

De winnaar is het boegbeeld voor verduurzaming van de Amsterdamse food-logistiek. 

De Challenge opent niet alleen deuren voor de winnaar. Alle bedrijven die meedoen, treden toe tot een netwerk van bedrijven die zich willen inzetten voor een werkbare en leefbare stad. Met hun projecten ontwikkelen zij een kennisbank vol goede voorbeelden en slimme oplossingen. Hopelijk inspireert dit andere mkb-foodondernemers ook stappen te zetten naar slimme en schone stadslogistiek. Zodat  dit de transitie naar een duurzamere en efficiëntere stadslogistiek versnelt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

[gravityform id="1" title="false" description="false"]