Vanaf 2025 mogen alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto’s binnen de Ring A10 rijden.

Luchtkwaliteit in de Amsterdamse binnenstad verbeteren

Met het Actieplan Schone Lucht wordt een uitstootvrij Amsterdam in 2030 stap voor stap realiteit. Bewoners en bezoekers ademen over tien jaar schone(re) lucht en helpen daarmee de eigen gezondheid een belangrijke stap in de goede richting. Maar er is meer. Het actieplan draagt bij aan een groter plan, dat van een duurzame stad.

Als alle verkeersmaatregelen in Amsterdam zijn doorgevoerd, wordt de stad niet alleen stiller en beter leefbaar, ook het klimaat knapt er van op. Alle vervoersbewegingen bij elkaar zijn nu goed voor 9 procent van de CO₂uitstoot in de stad. Wanneer de mobiliteit uitstootvrij is en de productie van elektriciteit en waterstof volledig duurzaam, is de CO₂reductie diezelfde 9 procent

Op weg naar uitstootvrije stadslogistiek

Amsterdam tekende onlangs de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. De deelnemende partijen aan de uitvoeringsagenda hebben uitgangspunten afgesproken voor de voorbereiding en de invoering van uitstootvrije zones, in lijn met de afspraken in het Klimaatakkoord. Vanaf 2025 worden in 30 tot 40 van de grootste gemeenten uitstootvrije zones voor vracht- en bestelauto’s ingevoerd, ook in Amsterdam.

Heb je een elektrische auto en geen eigen terrein, dan kun je een verzoek voor een oplaadpunt rechtstreeks indienen bij de gemeente. Kijk voor meer informatie bij Oplaadpunt aanvragen voor elektrische auto’s.

Aanscherping milieuzones: uitstootvrij verkeer

De diesel- en benzineauto heeft in Amsterdam de langste tijd gehad. We werken toe naar een stad met alleen maar uitstootvrij verkeer. De milieuzones worden daarom uitgebreid en strenger en gaan over naar uitstootvrije zones waar geen benzine-, diesel of gasmotor mag komen. Vanaf 2025 mogen alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto’s, taxi’s, autobussen en brom- en snorfietsers binnen Amsterdam rijden.

Hier lees je wat dit per voertuig betekent. Ook vind je hier de overgangsregeling voor vrachtauto’s en bestelauto’s. En kun je de verwachte omvang van het uitstootvrije gebied zien.

Hoe doen we dat samen?

2025 is al snel. Daarom is er goed gekeken naar de overgangsregeling voor vracht- en bestelauto’s. Er moet voor ondernemers meer tijd zijn om de overstap naar een elektrische of een waterstof bestelauto haalbaar en betaalbaar te houden. Ook houdt de overgangsregeling rekening met de wens om over te stappen op een moment dat je als ondernemer jouw vervoermiddel moet gaan vervangen. Ben je van plan om binnenkort een nieuwe of tweedehands bedrijfsauto aan te schaffen? Dan kun je wellicht gebruikmaken van de subsidie die de gemeente beschikbaar stelt voor de aankoop van uitstootvrije bedrijfsauto’s. Zowel een nieuw, als een gebruikt uitstootvrij voertuig kan hiermee worden aangeschaft. Dat kan een elektrische bestelauto, vrachtauto of autobus zijn of een voertuig op waterstof.

Voor nieuwe bestelwagens kan je mogelijk ook in aanmerking komen voor subsidie van de rijksoverheid. Je kunt een aanvraag doen voor de landelijke Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De voorwaarden vind je op de site van RVO. Daarnaast is het mogelijk om via de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) van de RVO energie te besparen en te verduurzamen door het inhuren van een adviseur die kan helpen bij bijvoorbeeld het aanschaffen van elektrische bestelwagens. De subsidieregeling Verduurzaming MKB vind je hier

Er zijn een aantal middelen beschikbaar waarmee je zelf kunt uitrekenen wat de overstap naar uitstootvrij gaat kosten. Of je nu 1 bestelwagen hebt of een heel park. Toch liever hulp hierbij?? Kijk dan eens bij Breikers.

Op de site van de gemeente Amsterdam vind je de Subsidieregeling Duurzame Amsterdamse Vervoersmiddelen.

GENERAL INQUIRIES
borgholm@qodeinteractive.com

SOCIAL MEDIA