Future Food Logistics Challenge

Amsterdam loopt vast: er is teveel verkeer. Food-logistiek veroorzaakt een derde daarvan en dat kan efficiënter en duurzamer volgens de Vervoerregio AmsterdamBidfood, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Logistiek020.

Met de Future Food Logistics Challenge dagen wij bedrijven uit om slimme innovaties te bedenken voor een leefbare stad.

Het aantal orders in de horeca neemt toe, maar hoe vervoer je al die voedselproducten snel en tegen redelijke kosten door een overvolle stad? Het is een hoofdbreker voor Amsterdamse horecaondernemers.

Door de slechte bereikbaarheid van de stad nemen reistijden en bijbehorende kosten snel toe. Bovendien zorgen al die vervoersbewegingen voor veel uitstoot van fijnstof en CO2. En dat terwijl de Metropoolregio Amsterdam streeft naar nul emissie door stadslogistiek vanaf 2025.

Kortom, hoe houden we de stad werkbaar voor ondernemers en leefbaar voor inwoners?

De uitdaging

Met de Future Food Logistics Challenge willen wij bedrijven aanzetten tot innovatie en verduurzaming. De meeste grote bedrijven hebben hun logistieke processen wel efficiënt en duurzaam ingericht. Kleinere horecaleveranciers zorgen vaak nog voor meer vervoersbewegingen met minder lading, bijvoorbeeld omdat ze hoogwaardige of specifieke producten direct aan de klant verkopen en leveren. En lang niet altijd met duurzame vervoersmiddelen.

Hier liggen volop kansen voor verduurzaming en kostenbesparing, vooral door meer vervoersbewegingen te combineren. Van het bundelen van bestellingen in één voertuig tot het delen van magazijncapaciteit en data. Dat vraagt echter wel een andere manier van werken: meer kennisuitwisseling en meer samenwerking tussen ondernemers onderling. En wie kunnen daar beter oplossingen voor bedenken dan die ondernemers zelf?

En de winnaar is...

Eind 2022 kiest een deskundige jury bestaande uit Veronique Meines (Topsector Logistiek), Paul Bleumink (RWS/ Buck Consultants), Jupijn Haffmans (Logistiek020), Edward Leenders (Hotel L’Europe) en Walther Ploos van Amstel (voorzitter, HvA) de winnaar.

De jury beoordeelt de uitgevoerde projecten op de volgende aspecten:

  • Het innovatieve karakter van de oplossing
  • De behaalde besparingen in euro’s en reductie van fijnstof en CO2-uitstoot
  • De schaalbaarheid van de oplossing, bijvoorbeeld naar grotere aantallen of andere steden

De winnaar dient als boegbeeld voor verduurzaming van de Amsterdamse food-logistiek, met bijbehorende kansen voor publiciteit. Daarnaast ontvangt hij/zij een dinercheque voor het hele projectteam.

De Challenge opent zeker niet alleen deuren voor de winnaar. Alle bedrijven die meedoen, treden toe tot een netwerk van bedrijven die zich willen inzetten voor een werkbare en leefbare stad. Met hun projecten ontwikkelen zij een kennisbank vol met goede voorbeelden en slimme oplossingen. Hopelijk inspireert dit andere mkb-foodondernemers om zelf de eerste stappen in slimme en schone stadslogistiek te zetten en versnelt dit de transitie naar een duurzamere en efficiëntere stadslogistiek.

 

GENERAL INQUIRIES
borgholm@qodeinteractive.com

SOCIAL MEDIA