Steeds meer ondernemers met innovatieve oplossingen dragen bij aan een uitstootvrije stad. Neem Kunstenaarscollectief Moving Arts Project: met hun KARELs KARAVAAN zetten ze elektrische voertuigen in die niet alleen uitstootvrij rijden maar ook duurzame stroom leveren op locatie. Een creatieve oplossing voor een praktisch probleem: hoe organiseer je culturele en sociale activiteiten zonder vervuilende dieselaggregaten? “We wilden onze impact verduurzamen, maar nergens was een kant-en-klare oplossing. Dus zijn we het zelf gaan bouwen,” zegt Noud Verhave, medeoprichter Moving Arts Project.

Sinds 2016 werkt Moving Arts Project aan het verduurzamen van hun kunstprojecten. Ze begonnen met de aanschaf van een oude elektrische Spijkstaal-bus en noemden die KAREL (KAR voor Energie op Locatie), en ontwierpen een mobiele energiecentrale. Inmiddels bestaat de KARAVAAN uit vier voertuigen, elk met een eigen functie:
- KAREL: Levert krachtstroom op locatie.
- KARIMA: Functioneert als buurtcaravan op het Krugerplein.
- KARLOS en KARLIE: Worden ingezet voor transport en stroomvoorziening bij evenementen.
Verhave: “Alles is multifunctioneel. De bus dient als vervoermiddel, backstage, podium én stroomvoorziening in één.”
Uitdagingen en oplossingen
De realisatie van KARELs KARAVAAN bracht diverse uitdagingen met zich mee. Technisch gezien was het een zoektocht naar een partij die hun visie kon realiseren. Met New Electric, een duurzaam technologiebedrijf uit Amsterdam Oost, vonden ze een partner die de benodigde aanpassingen kon uitvoeren. “Zij snapten meteen wat we bedoelden en konden het ook bouwen,” aldus Verhave.
Financieel gezien vereisen de voertuigen onderhoud, verzekering en stalling. Door de wagens te verhuren aan derden, zoals festivals en buurtorganisaties, genereren ze inkomsten en vergroten ze hun impact.
Wat betreft het laden van de voertuigen, kiezen ze bewust voor laadpunten bij energiecoöperatie Amsterdam Energie (onderdeel van de om | nieuwe energie (https://www.samenom.nl), koepel voor kleine lokale duurzame energie coöperaties). Zo weten ze zeker dat de stroom echt duurzaam is.
Tekst loopt door onder foto

Toekomstvisie
Hoewel een grote uitbreiding voorlopig niet op de planning staat, blijft het team innoveren. Ze werken aan de ombouw van een kleine wagen tot extra energie-unit en verbeteren hun zichtbaarheid met een nieuwe website, mede dankzij het Cultuur Herstel-traject (Culturis) van het Amsterdam Fonds voor de Kunst.
Daarnaast verkennen ze nieuwe toepassingen, zoals rouwvervoer en bouwevenementen. Hun ambitie blijft: praktische, uitstootvrije energie bieden op plekken waar dat nodig is. Verhave: “We hebben ideeën genoeg, maar niet altijd de menskracht of middelen. Daarom delen we graag onze ervaring met andere ondernemers die ook willen verduurzamen.”
Een oproep aan ondernemers
KARELs KARAVAAN laat zien dat je met creativiteit en doorzettingsvermogen een verschil kunt maken.mHun boodschap aan andere ondernemers: “Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om een verschil te maken. Combineer mobiliteit met energie. Zet een accupakket en zonnepanelen op je wagen en maak hem multifunctioneel. In de bouw, op festivals of bij buurtprojecten — er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Volg ons voorbeeld.”
